topban05

Är du intresserad av byggnadsvård? Eller kanske fascineras över ödehus?

Kollage före efter bild ruckelTRÄFFA BYGGNADSVÅRDAREN ROBERT DANIELSSON SOM BERÄTTAR OM MÄNNISKOR SOM RÄDDAR ÖDEHUS OCH HÖR HONOM BERÄTTA OM SIN NYA BOK ÖDEHUS - FRÅN RUCKEL TILL PÄRLA.

Robert Danielsson, är aktuell med boken Ödehus, - från ruckel till pärla och låter oss i ord och bild möta ett antal familjer runt om i Sverige som var och en har rustat ett hus som enligt de flesta var bortom all räddning. Men hur får man tag i ett ödehus? Var ska man börja? Vilka regler och lagar gäller? Dessa och många fler frågor får du svar på under lördagens föreläsning.

Robert berättar om heroiska räddningar genom facebookgruppen ”Jag räddade ett ödehus” vars syfte är att samla de som har räddat ett ödehus, de som vill rädda ett övergivet hus och de som vill sälja ett ödehus för räddning eller flyttning. Gruppen är idag en kunskaps- och inspirationskälla med över 11 000 medlemmar som engagerar sig i detta tidigare relativt ouppmärksammade kulturarv. Nu samlar Robert Danielsson kunskapen från facebookprojektet i en bok och visar fotografier och berättar om gruppen och boken. Bokens syfte är att fler människor ska bli uppmärksammade på de övergivna husen som kulturhistoriska dokument men även som möjligheter för att vitalisera landsbygden.

Berättelserna i boken varvas med fördjupande artiklar om praktiska lösningar på svåra vård- och restaureringsfrågor som i stora delar saknas i ordinarie byggnadsvårdslitteratur. Det är speciellt skador som uppstår efter lång tid av förfall, till exempel hussvamp, timmerlagning, murverksproblematik i grunder och skorstenar eller hur man renoverar sin gamla brunn. Ödehusen sätts även in i ett samhällsvetenskapligt sammanhang med förslag på hur räddade ödehus kan bidra som resurs till att vitalisera och utveckla landsbygden. 

Image

 

 

 

 

 

Email: info@solvalla.se
Telefon: +46 8 635 90 00
Box 205 01, 161 02 Bromma

 

Arrangör

logo

fibor logga

Partner

stockholm museums logga


vallagruppenlogo mediaDenna webbplats är byggd och konstruerad av Vallagruppen AB - Webbleverantör till Solvalla